Sortering av hushållsavfall
Uppdaterad:
2024-10-07 07:07:46
Hur ska jag sortera?
Till höger hittar du vår sorteringsguide. Där kan du läsa om hur du ska sortera hushållsavfallet.
Farligt avfall
Farligt avfall, elektriskt och elektroniskt avfall ska sorteras särskilt. Farligt avfall kan vara allt från nagellacksborttagare till målarfärg och kvicksilvertermometrar. En tumregel är att om produkten är farlighetsmärkt, t ex frätande, brandfarligt eller hälsoskadligt, så ska produkten lämnas in som farligt avfall. Elektriska produkter innehåller ofta farliga komponenter och batterier. Mer information om farligt avfall hittar du här.
Matavfall
Nedan finns några tips för att få det att fungera så bra som möjligt. Börjar påsarna ta slut? Då ska du klämma fast en påse synligt mellan locket och kärlet. Chauffören lämnar då en ny bunt med påsar i facket för tidningar. Påsar finns också att hämta på vårt kontor på Förrådsgatan 2 eller på Återvinningscentralen.
Matavfallspåsen
- Använd alltid påshållaren som följde med kärlet. Det är viktigt att påsen kan ”andas” för att fukten ska kunna ventileras bort.
- Byt matavfallspåsen ofta. Varje eller varannan dag.
- Låt skal och liknande ligga i torka i vasken en stund innan du lägger det i matavfallspåsen. Använd gärna en slaskskrapa.
- För att minska risken att påsen blir för blöt kan man sortera extra blött matavfall, exempelvis melon annat matavfall som innehåller mycket vätska som restavfall.
- Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger den i matavfallet.
- Håll påshållaren ren, den tål att diskas i maskin.
- Bäst är såklart det matavfall som aldrig uppstår!
Matavfallspåsen fryser fast - vad gör jag?
Förutom tipsen ovan kommer ytterligare några här:
- Se till att kärlet är väl rengjort och torrt innan det fryser på.
- Om möjligt, ställ ut påsen att frysa till innan den läggs i kärlet (sätt en hink ovanpå för att inte locka fåglar).
- Skaka på kärlet regelbundet och peta loss eventuellt fastfrusna påsar, t ex med ett kvastskaft. Detta är fastighetsägarens ansvar.
- Blir några påsar kvar efter tömning lossnar de när det tinar och följer med vid nästa tömning.
Hur undviker jag fluglarver i soptunnan?
- Förslut matavfallspåsen genom att noggrant vika igen den. Detta gör att flugorna inte kommer åt matavfallet och kan lägga sina ägg.
- Lägg påsarna försiktigt i kärlet så att de inte öppnar sig.
- Håll matavfallet så torrt som möjligt. Då luktar det mindre och lockar inte flugorna lika mycket.
- Håll soptunnan så ren som möjligt. Rengör den ofta.
- Spraya litegrann på insidan av kärlet med ättika utspädd med vatten vid varje tillfälle du lägger i en matavfallspåse. Det tycker flugorna inte om!
- Om möjligt så placera kärlet på en skuggig plats.
Varför har vi valt att samla in matavfallet i papperspåse?
- Erfarenhet visar att kvalitén på matavfallet ofta blir bättre när det samlas in i papperspåse. Papper är dessutom förnybart och nedbrytningsbart. Det finns även fler behandlingsanläggningar som kan ta hand om matavfall i papperspåse än om andra påsar används eftersom mindre förbehandling krävs innan rötning.
Restavfall
I Vimmerby kommun skickas restavfallet till Gärstadverket i Linköping och blir fjärrvärme och el.
Restavfall är t ex:
- Dammsugarpåsar
- Fimpar och snus
- Städavfall
- Blöjor, bindor och tamponger
- Diskborstar, diktrasor, moppar och toalettborstar
- Kuvert, vykort, post-it-lappar
- Pennor och kritor
- Mappar, pärmar, och plastfickor
- Hundbajspåsar, kattsand, hundbajs från hundgårdar
- Strö från smådjurens burar - mindre mängd
- Tuggummi
- Foton och filmrullar
- Glasspinnar, tandpetare, tandborstar, tops och bomull
- Rakhyvlar och rakblad
- Plåster och bandage
- Ljusstumpar
- Hushållspapper som man torkat med
Vårdavfall
Så här sorterar och förpackar du avfall som uppstår vid sjukdom och vård i hemmet, så att det återvinns rätt och inte flyger iväg när vi tömmer dina kärl.
Förpacka väl
Släng inte munskydd, engångshandskar och annat avfall löst i restavfallskärlet. Då kan det flyga iväg när vi tömmer kärlet och såväl våra chaufförer som dina grannar riskerar att komma i kontakt med smitta. Dessutom skräpar det ner. Förpacka avfallet i påse, knyt åt ordentligt och släng i restavfallet hemma.
Blöjor
Mindre mängder slänger du väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda blöjor på återvinningscentralen.
Covidtest
Ett använt självtest (även kallat hemtest eller snabbtest) förpackar du i påse, knyter åt ordentligt och slänger i restavfallet hemma. Förutom förpackningen som du sorterar som pappersförpackningar och instruktionsbladet (bipacksedeln) som du sorterar som tidningar. Oanvända, överblivna självtest lämnar du på apotek, läs mer under Medicin här nedanför.
Engångshandskar
Engångshandskar/medicinska undersökningshandskar slänger du i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda handskar på återvinningscentralen.
Förkläde/skyddskläder/visir
Skyddskläder och skyddsutrustning som används inom vård i hemmet slängs väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda skyddskläder eller utrustning på återvinningscentralen.
Handspritsflaskor
Utan innehåll (eller med väldigt små rester): sortera som plastförpackningar.
Med innehåll: lämna som farligt avfall på återvinningscentralen.
Katetrar
Enstaka katetrar förpackar du väl (till exempel i originalförpackningen) och slänger i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda katetrar på återvinningscentralen.
Medicin
Överbliven medicin – med eller utan recept – ska lämnas till ett apotek. Vissa apotek med försäljning online kan kostnadsfritt skicka en påse och fraktsedel. Då kan du utan kostnad skicka in dina mediciner. Du kan inte lämna in medicin på återvinningscentralen.
Tablettkartor (blister) för läkemedel har höga säkerhetskrav på sig och består därför oftast av flera material. Grundregeln är att du ska sortera enligt det material som en förpackning består av till största del. De flesta tablettkartor består till största del av plast och en mindre del metall = sortera tomma kartor som plastförpackningar. Materialen separeras i återvinningsprocessen.
Munskydd
Använda munskydd slänger du väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda munskydd på återvinningscentralen.
Skydd till underlakan
Använda skydd till underlakan ska slängas i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda skydd på återvinningscentralen.
Sprutor och kanyler
Använda sprutor och kanyler ska slängas i speciella plastbehållare eller klippas av i en så kallad Safe-Clip. Både behållare och Safe-Clip hämtas kostnadsfritt på valfritt apotek. Du kan inte lämna sprutor och kanyler på återvinningscentralen.
Stomipåsar
Använda stomipåsar ska slängas väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda stomipåsar på återvinningscentralen.
För att minska mängden avfall till förbränning och istället öka materialåtervinning så ska man även sortera ut sina förpackningar och lämna dessa i flerfacksskärlen eller på en återvinningsstation. När du köper en vara i affären betalar du en förpackningsavgift som finansierar återvinningen.
Titta under återvinningsstationer i menyn till vänster så hittar du sorteringsanvisningar och vart din närmaste station finns.