Värme

Uppdaterad: 2024-01-29 12:08:55

Värdesätter du ett uppvärmningssätt som är skonsamt mot miljön, billigt och mycket bekvämt? Då är fjärrvärme eller närvärme något för dig! Du kan nyttja ditt gamla pannrum till annat. Värmeväxlaren är ren, tyst, luktfri och tar liten plats.

Fjärrvärme finns i Vimmerby och närvärme finns i Frödinge, Gullringen, Storebro och Södra Vi. Mer information hittar du i menyn till vänster.

Fjärrvärmepriset höjs 2024

Höjningen är en effekt av ökade bränslekostnader och gör att vi behöver höja fjärr- och närvärmepriset i Vimmerby kommun från 1 januari 2024. 

Vi använder biobränsle i form av rester från skogsindustrin för att producera värme och el i vårt kraftvärmeverk Tallholmen. Kriget i Ukraina, energikrisen och den ekonomiska osäkerheten i omvärlden bidrar till ökad inflation och stigande priser, även på biobränsle.

Lägre elpriser och ökade bränslepriser

De rekordhöga elpriserna vid förra årsskiftet, 2022–2023, ökade värdet på elen vi producerar på Kraftvärmeverket Tallholmen. Det gav vi tillbaka till er kunder bland annat genom att hålla nere höjning av fjärr- och närvärmepriset under 2023.

Nu ser situationen annorlunda ut. Elpriserna varierar fortfarande kraftigt, men de höga pristopparna är inte lika höga. Det, tillsammans med ökade räntekostnader, en svag krona och med kraftigt ökade bränslepriser, resulterar i att vi nu måste höja fjärrvärmepriserna från och med den 1 januari 2024.

Vad innebär de ökade priserna för mig?

Om du har en villa som förbrukar 18 MWh blir din rörliga årskostnad 
989 kr/MWh X 18 MWh = 17 802 kr. 
Din fasta avgift är 5 946 kr/år och din totala årskostnad blir då 17 802 kr + 5 946 kr = 23 748 kr.
Med nuvarande taxa skulle din totala kostnad blivit 19 901 kr. En höjning med ca 321 kr/månad.

Se priser och villkor för fjärrvärme och närvärme 2024 i menyn till vänster. 

Jämför uppvärmningsalternativ

Med Fjärrkontrollen kan du se vad fjärrvärme kostar för just ditt hus och jämföra denna med kostnaden för några alternativa uppvärmningsformer. Klicka på länken nedan för att komma till jämförelseverktyget. 

Fjärrvärme logo med svart platta Fjärrvärme logo med svart platta
För privatpersoner För företag

För oberoende vägledning om el, gas och fjärrvärme kan ni vända er till Energimarknadsbyrån.

Ledningsvisning

Ska du göra grävarbeten och behöver veta var våra el-, fjärrvärme-, närvärme- eller vatten/avloppsledningar ligger? Beställning görs på www.ledningskollen.se. Antingen ber du din entreprenör göra detta eller så registrerar du dig själv som privatperson. Det är enkelt och på så sätt kommer även den som äger eventuella telefonledningar att få informationen.

Om vi behöver komma ut på plats och markera vad ledningarna går gör vi det helgfria tisdagar och torsdagar, så tänk på att vara ute i god tid.

Tänk på att du blir ersättningsskyldig om du skadar en ledning där vi inte hjälpt till.