Elspartips
Uppdaterad:
2024-06-24 09:57:05
Tips på hur du kan spara energi:
Byt till LED
Till all sorts belysning är det viktigt att välja energismarta LED-lampor. En LED-lampa drar en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa, och håller 15 gånger längre. En fördel är också, förutom att de är energismarta, är att de inte blir lika varma som glödlampor eller halogenlampor. Det är förstås extra bra om du dessutom valt fossilfri el från din elleverantör.
Timer
Detta gäller framförallt om du fortfarande har glödlampor. Använder du däremot LED är det inte lika självklart. Idag är de flesta LED-lampor så energisnåla att timerns egen energiförbrukning kan motsvara mängden energi som krävs för att hålla lamporna tända hela tiden. Alltså: Tänd och släck manuellt om om du redan har LED-lampor.
Sänk temperaturen
Varje grad du sänker temperaturen i hemmet sparar dig c.a 5% i energiförbrukning. Vi svenskar är dessutom glada för att brassa på i hemmet jämfört med andra europeiska länder. Medeltemperaturen i våra svenska hem är 22 grader till skillnad från England där medeltemperaturen är 18 grader. Världshälsoorganisationen rekommenderar följande inomhustemperaturer:
• 18 grader för normalfriska.
• 16 grader för allergiker och astmatiker.
• 20 grader för sjuka, äldre och småbarn
Störst effekt ger det naturligtvis när det handlar om eldrivna värmekällor som exempelvis värmepumpar eller direktverkande el.
Släck skärmarna och umgås
Går det verkligen att spara energi genom att umgås med varandra? Enligt Naturskyddsföreningen går så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion till ”surfande och mediekonsumtion”. Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila kan man alltså minska elförbrukningen markant. Passa på att prata, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel!
Frosta ur frysen
Om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Passa på att frosta av frysen när det är kallt ute och tänk på att tina fryst mat i kylen. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
Värm huset energisnålt
Uppvärmning av hus kräver en del energi, därför är det lätt att göra besparingar! Du kanske kan sänka värmen i vissa rum eller passa på att sänka värmen hemma om ni är bortresta. Tänk också på att det är bättre att vädra snabbt och mycket än att ha fönstren stående på glänt.
Tänk hållbart
Förutom att välja LED-belysning kan ett sätt att bidra till hållbar elanvändning vara att inte ha belysningen tänd dygnet runt. Tänd LED-belysningen och låt den endast vara tänd under de mörka timmarna. Det är bra att vara sparsam, men det inte lamporna vi sparar en massa el på att släcka idag när lamporna blivit så effektiva. Uppvärmning och annat är viktigare när man jagar kilowattimmar.
Källa: energimyndigheten.se
Vi har under året sett ovanligt höga nivåer på elpriserna och prisutvecklingen kan kännas oroande inför framtiden. Det är svårt att råda vilket avtal som passar just dig bäst, det vi kan göra är att förklara hur de olika avtalen fungerar och vilka fördelar respektive nackdelar de har. Sedan får du som kund själv ta beslut om vilken avtalstyp som passar ditt behov bäst.
Hur kommer elpriset utvecklas framöver?
Det är tyvärr ingen som vet det, utan det beror på flera faktorer där vädret, tillgången på kol och gas i Europa samt svårigheter i överföring av el från norra till södra Sverige är några av de som påverkar priserna mest.
Något som är säkert är att vi alla måste tänka efter hur vi använder våra resurser oavsett vilken form av energi det handlar om. Eftersom el inte kan lagras utan enbart användas när den produceras blir det en fråga om tillgång och efterfrågan, där priset blir högt när efterfrågan är hög och tillgången låg.
Det höga elpriset kan ha påverkan även i offentliga lokaler i form av exempelvis lägre temperaturer eller mindre belysning. Om vi alla hjälps så kanske vi tillsammans kan göra situationen lite mer gynnsam.
Kommer ni att häva fastprisavtal?
Nej, vi har inga planer på att häva redan ingångna fastprisavtal.
Vad ska jag tänka på inför vintern?
Många har en högre elförbrukning på vintern än på sommaren, vilket leder till högre kostnader, oavsett om du har rörligt eller fast pris. Vi har samlat några enkla och snabba energispartips:
Kortsiktigt
• Försök sprid ut ditt el-användande under dygnet, på det sättet hjälper du till att jämna ut elanvändningen och i förlängningen hålla nere priset.
• Sänk inomhustemperaturen och byt till nya tätningslister runt dörrar och fönster. En lägre inomhustemperatur kan ge upp till 5% energibesparing.
• Byt till bra och effektiv belysning som led- och lågenergilampor.
• Släck ljuset och stäng av hemelektronik när den inte används. Tänk på att alla apparater som inte är avstängda med strömbrytare förbrukar energi när de står i standby-läge.
• Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
• Tvätta i 40 grader istället för 60 grader och fyll tvättmaskinen varje gång du kör den.
• Häng kläderna för att torka om du har möjlighet i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energiklass.
• Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
• Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och länge du duschar påverkar också energianvändningen.
• Om du får din faktura varannan månad kan det vara bra att byta till varje månad för att jämna ut dina kostnader. Kontakta Vimmerby Energi & Miljö för att få hjälp med detta.
• På
Mina sidor kan du se statistik över din elförbrukning flera år tillbaka i tiden och detta kan hjälpa dig göra en uppskattning av vad dina kostnader kan hamna på i vinter. Det kan vara bra att redan nu börja lägga undan pengar för vinterns räkningar. I bästa fall har du sparat i "onödan" och kan använda pengarna till något roligare.
• Se över vilka energibesparingsåtgärder du kan göra hemma och gå igenom dessa med samtliga i hushållet. Behöver du hjälp har Vimmerby kommun en energi- och klimatrådgivare som kan hjälpa till med rådgivning.
Lär mer om kommunens klimatrådgivare här.
Långsiktigt
• Tilläggsisolering kan både göra stor skillnad för husets värmebehov och gör huset svalare under sommartiden.
• Täta, renovera eller byt fönster och dörrar för att förhindra kallras.
• Installera snålspolande kranar, det kan spara hela 40% varmvatten.
• Se över ventilationskanaler och fläktar. Rengör och byt filter för optimering av ventilationen.
• Se över uppvärmningssystemet, genom att optimera injusteringen, rengör eller byt filter och cirkulationspumpar och äldre termostater.
Källa: viivilla.se och energimyndigheten.se
Vi vet att det är svårt att välja elavtal, särskilt under dessa omständigheter som präglar elmarknaden just nu. Har du frågor eller funderingar kring ditt avtal eller känner en oro för framtiden och vill ha rådgivning, hör väldigt gärna av er till oss så hjälper vi till!
Vi som lokal aktör erbjuder alltid konkurrenskraftiga avtal med personlig rådgivning. Handla lokalt och låt pengarna stanna i Vimmerby kommun.
Kontakt:
Kundtjänst
Telefon: 010-356 93 00