Elspartips
Uppdaterad:
2025-02-12 11:30:22
Allmänna elspartips
- Använd LED-lampor: Byt ut glödlampor och halogenlampor mot LED-lampor. De är mycket mer energieffektiva och har längre livslängd.
- Stäng av elektronik: Stäng av och dra ur kontakten på elektronik som inte används, istället för att låta dem stå i standby-läge. Detta inkluderar TV-apparater, datorer och laddare.
- Använd timer eller smarta pluggar: Installera timers eller smarta pluggar för att automatiskt stänga av belysning och elektronik när de inte behövs.
- Optimera uppvärmningen: Sänk temperaturen inomhus med några grader och använd termostater för att reglera värmen. Varje grad du sänker kan minska energiförbrukningen med upp till 5%.
- Isolera hemmet: Se till att ditt hem är välisolerat för att minska värmeförlust. Täta fönster och dörrar och överväg att uppgradera isoleringen i väggar och tak.
- Använd energieffektiva apparater: När du köper nya apparater, välj de som har hög energiklassificering (A+++). De använder mindre energi och kan spara pengar på lång sikt.
- Tvätta smart: Tvätta kläder i lägre temperaturer och fyll tvättmaskinen helt innan du kör en tvätt. Använd torkställning istället för torktumlare när det är möjligt.
- Koka effektivt: Använd lock på kastruller när du lagar mat och välj rätt storlek på plattan för kastrullen. Använd vattenkokare för att koka vatten istället för spisen.
- Utnyttja naturligt ljus: Dra nytta av dagsljuset genom att öppna gardiner och persienner under dagen. Detta minskar behovet av elektrisk belysning.
- Underhåll värmesystemet: Se till att värmepumpen, pannan och andra värmesystem är väl underhållna och fungerar effektivt.
Energispartips för ditt företag
Att minska elförbrukningen på ditt företag är bra för både miljön och ekonomin. Oavsett om ditt företag har små kontor eller stora produktionsanläggningar kan ni sänka klimatpåverkan och elkostnaderna genom att se över elavtalet, utbilda personal och planera elanvändningen. Här får du praktiska tips på hur du minskar energianvändningen och håller ner kostnaderna.
- Se över ditt elavtal
Börja med att granska ditt företags elavtal. Vad ingår och vad betalar ni extra för? Teckna ett avtal som är anpassat efter era behov för att undvika överbetalning. Välj ett avtal som matchar företagets värderingar, vare sig det handlar om hållbarhet, pris eller flexibilitet.
- Minska företagets elförbrukning tillsammans
Det kan vara svårt att ensam ansvara för att minska elkostnaderna på arbetsplatsen. Ju fler ni är, desto större skillnad kan ni göra tillsammans. Lyft vikten av att minska elförbrukningen gemensamt. Skapa en åtgärdsplan eller håll workshops för att öka medvetenheten. Genom att sätta upp gemensamma mål och göra det till en rolig aktivitet kan ni effektivt minska företagets elförbrukning.
- Energiövervaka din verksamhet
Energiövervakning är ett effektivt sätt för ditt företag att se över energianvändningen på. Med hjälp av fakta som identifierar var den största elanvändningen sker kan ditt företag minska sina elkostnader. Vimmerby kommun erbjuder kostnadsfri Energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, organisationer och företag.
Tips på energibesparing för kontor, butiker och restauranger
- Sänk temperaturen i tomma lokaler
Hur ser uppvärmningen ut på ditt företag? Värm endast upp nödvändiga ytor för att spara kostnader. Sänk temperaturen i tomma lokaler efter arbetstid och på helger för betydande besparingar. Uppmuntra medarbetarna att klä sig varmt för att undvika onödig uppvärmning. Att sänka innetemperaturen med en grad kan minska energiförbrukningen med 2–5 procent, vilket kan göra stor skillnad på elkostnaderna.
- Ventilation och värmesystem
Serva och se över värmesystemet regelbundet för att undvika höga elkostnader. I större byggnader sker många värmeförluster genom ventilationen, så kontrollera alla system ofta. För att minimera värmeförluster, täta fönster och håll dörrar stängda.
- Effektiv belysning
Byt ut glödlampor mot LED-lampor för att minska elförbrukningen, då LED-lampor förbrukar tio gånger mindre energi. Stäng av lampor och eldrivna enheter i tomma rum. Om det är svårt att komma ihåg, installera rörelsesensorer på arbetsplatsen.
- Minska elanvändningen i företagets kök
Precis som hemma finns det många åtgärder för att minska elförbrukningen i företagets kök och personalkök. Se till att fylla diskmaskinen ordentligt innan den körs och använd vattenkokare i stället för spisen när du värmer vatten. Att regelbundet avfrosta frysen, även på kontoret, är också viktigt. Rätt temperatur i kyl och frys är avgörande: kylskåpet bör vara inställt på 5 grader och frysen på minus 18 grader. Varje extra grad kallare ökar elförbrukningen med cirka 5 procent.
Se över företagets elektronik och köksutrustning för att minska elanvändningen. Äldre apparater förbrukar mer energi, så att byta ut dem kan vara en långsiktig investering. Detta gäller allt från kaffemaskiner till kylskåp och diskmaskiner. Om ni inte kan byta ut utrustningen, överväg att återvinna eller sälja den.
- Ladda elbilar smartare och sänk elkostnaderna
Om ditt företag har elbilar och ett timprisavtal, kan ni sänka kostnaderna genom att ladda bilarna när elpriset är som lägst, oftast under natten. Ladda bilen fullt för att klara en hel arbetsdag på vägarna.
- Tvätta effektivt för att minska elförbrukningen
Om företaget har en tvättstuga, använd korta och miljövänliga tvättprogram för att minska elförbrukningen. Planera tvättningen till tider med lägre elpris om ni har ett timprisavtal. Torktumlaren är mer effektiv än torkskåp men drar tre gånger så mycket el som tvättmaskinen. Lufttorka kläderna om möjligt för att ytterligare minska energianvändningen.
- Investera i solceller
Fler företag upptäcker solkraftens möjligheter och intresset ökar. Solenergi minskar beroendet av el från nätet och sänker elkostnaderna. Att investera i solenergi är en stabil investering och visar att företaget prioriterar hållbarhet och miljön.
Energibesparing för produktions- och lagerlokaler
I större lokaler som produktions- och lagerlokaler är elanvändningen högre än i små butiker. Värm endast upp lokaler som används regelbundet och var sparsam med värmen i övriga lokaler. För produktion, kör maskinerna stegvis för att undvika onödig elförbrukning. Investera i nyare maskiner som minskar energianvändningen och använd moderna system för att övervaka elförbrukningen och förhindra driftstopp.
Hur kommer elpriset utvecklas framöver?
Det är tyvärr ingen som vet det, utan det beror på flera faktorer där vädret, tillgången på kol och gas i Europa samt svårigheter i överföring av el från norra till södra Sverige är några av de som påverkar priserna mest.
Något som är säkert är att vi alla måste tänka efter hur vi använder våra resurser oavsett vilken form av energi det handlar om. Eftersom el inte kan lagras utan enbart användas när den produceras blir det en fråga om tillgång och efterfrågan, där priset blir högt när efterfrågan är hög och tillgången låg.
Det höga elpriset kan ha påverkan även i offentliga lokaler i form av exempelvis lägre temperaturer eller mindre belysning. Om vi alla hjälps så kanske vi tillsammans kan göra situationen lite mer gynnsam.
Vad ska jag tänka på inför vintern?
Många har en högre elförbrukning på vintern än på sommaren, vilket leder till högre kostnader, oavsett om du har rörligt eller fast pris. Vi har samlat några enkla och snabba energispartips:
Kortsiktigt
- Försök sprid ut ditt el-användande under dygnet, på det sättet hjälper du till att jämna ut elanvändningen och i förlängningen hålla nere priset.
- Sänk inomhustemperaturen och byt till nya tätningslister runt dörrar och fönster. En lägre inomhustemperatur kan ge upp till 5% energibesparing.
- Byt till bra och effektiv belysning som led- och lågenergilampor.
- Släck ljuset och stäng av hemelektronik när den inte används. Tänk på att alla apparater som inte är avstängda med strömbrytare förbrukar energi när de står i standby-läge.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
- Tvätta i 40 grader istället för 60 grader och fyll tvättmaskinen varje gång du kör den.
- Häng kläderna för att torka om du har möjlighet i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energiklass.
- Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
- Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och länge du duschar påverkar också energianvändningen.
- Om du får din faktura varannan månad kan det vara bra att byta till varje månad för att jämna ut dina kostnader. Kontakta Vimmerby Energi & Miljö för att få hjälp med detta.
- På Mina sidor kan du se statistik över din elförbrukning flera år tillbaka i tiden och detta kan hjälpa dig göra en uppskattning av vad dina kostnader kan hamna på i vinter. Det kan vara bra att redan nu börja lägga undan pengar för vinterns räkningar. I bästa fall har du sparat i "onödan" och kan använda pengarna till något roligare.
- Se över vilka energibesparingsåtgärder du kan göra hemma och gå igenom dessa med samtliga i hushållet. Behöver du hjälp har Vimmerby kommun en energi- och klimatrådgivare som kan hjälpa till med rådgivning. Lär mer om kommunens klimatrådgivare här.
Långsiktigt
- Tilläggsisolering kan både göra stor skillnad för husets värmebehov och gör huset svalare under sommartiden.
- Täta, renovera eller byt fönster och dörrar för att förhindra kallras.
- Installera snålspolande kranar, det kan spara hela 40% varmvatten.
- Se över ventilationskanaler och fläktar. Rengör och byt filter för optimering av ventilationen.
- Se över uppvärmningssystemet, genom att optimera injusteringen, rengör eller byt filter och cirkulationspumpar och äldre termostater.
Källa: viivilla.se och energimyndigheten.se
Vi vet att det är svårt att välja elavtal, särskilt under dessa omständigheter som präglar elmarknaden just nu. Har du frågor eller funderingar kring ditt avtal eller känner en oro för framtiden och vill ha rådgivning, hör väldigt gärna av er till oss så hjälper vi till!
Vi som lokal aktör erbjuder alltid konkurrenskraftiga avtal med personlig rådgivning. Handla lokalt och låt pengarna stanna i Vimmerby kommun.
Kontakt:
Kundtjänst
Telefon: 010-356 93 00