Marknadsläget
Uppdaterad:
2025-03-17 07:44:23
2025-03-17
Kvartsavräkning införs 11 juni
Från och med 11 juni införs kvartsavräkning på dagen före-marknaden i hela Europa. Detta är sista steget i att anpassa elmarknaden till mer dynamiska och väderberoende elproduktion. Timpriser kommer inte längre att vara dynamiska, utan det blir istället kvartsprisavtal som gäller.
Enligt EU:s direktiv måste elhandelsföretag erbjuda kvartsavtal. Kunder med rörligt eller fast pris påverkas inte direkt, men de med timprisavtal kommer att märka skillnaden.
Elhandelsföretag kan automatiskt överföra kunder med timprisavtal till kvartsavtal, men måste informera hushållskunder senast två månader innan och företagskunder senast två veckor innan övergången.
2025-03-04
Våren kommer med svängiga elpriser
I februari har elpriserna varit riktigt hoppiga och varierat mycket över landet. Vädret har varit både milt och kallt, med omväxlande blåst och nederbörd. Månaden avslutades med mer blåst, högre temperaturer och lägre elförbrukning, vilket pressade ner elpriserna.
Elpriserna har svängt rejält dag för dag. I södra Mellansverige (elområde 3) gick priserna från 181,61 öre/kWh* (14/2) till 22,38 öre/kWh* (24/2). I norra Sverige (elområde 1 och 2) varierade priserna mellan 1,99 och 63,89 öre/kWh*. Vädret är den största faktorn som påverkar elpriserna.
Våren kom till Sverige den 17 februari enligt SMHI, och den ser ut att stanna från södra Norrland och neråt. Det är 3–5 grader varmare än normalt, vilket påverkar elpriserna.
Den nordiska kärnkraften är nästan på full kapacitet. Olkiluoto 3 i Finland, med en kapacitet på cirka 1600 MW, startar sin årliga revision den 1 mars och kopplas bort från elnätet. De nordiska vattenmagasinen är välfyllda och den hydrologiska balansen är god. Vindkraften producerar på normala nivåer.
De låga priserna i Norden kan bero på smältande snö och god tillgång på vattenkraft. I södra Sverige, Danmark och Tyskland har priserna varit högre på grund av högre förbrukning och mindre vindkraft.
På kontinenten har gaspriserna nått toppnivåer i februari men har nu sjunkit, delvis på grund av varmare väder. Detta minskar också oron för låga lagernivåer.
Andelen timpriskunder är mycket lägre än de med rörligt månadspris, vilket innebär att de flesta inte kan dra nytta av de svängiga elpriserna. Vanligtvis baseras fakturan på ett månadsmedelpris.
Priserna är väldigt volatila och kan svänga snabbt under dygnet. Vi måste vänja oss vid detta fenomen. Rörliga elpriser är populära, men det kan vara värt att se över sitt elavtal. Fasta avtal kan erbjuda stabilitet och kontroll över elkostnaderna.
Medelspotpris Februari 2024 Februari 2025
Elområde 1, Norra Sverige 44,79 öre/kWh 12,88 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 44,94 öre/kWh 14,48 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 50,34 öre/kWh 77,05 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 55,42 öre/kWh 103,87 öre/kWh
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
*Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
2025-02-06
Elmarknaden går över till 15-minuterspriser i juni. Vad betyder det för dig som elkund och hur kan du dra nytta av det?
Sedan 1996 har Sverige och Norden handlat med el i 60-minutersperioder. Under 2025 sker en övergång till 15-minutersperioder på hela elmarknaden. Målet är att bättre matcha tillgång och efterfrågan på el och förbättra möjligheterna att hantera mer sol- och vindkraft.
Som elkund kommer du märka förändringen beroende på vilken typ av elavtal du har:
- Fast elpris eller rörligt månadspris: Ingen märkbar skillnad för dig.
- Timpris: Du kommer att få fler priser att hålla koll på när du styr din elanvändning, eftersom priserna nu uppdateras var 15:e minut istället för varje timme.
Det innebär att du kan optimera din elanvändning ännu mer och kanske spara pengar genom att använda el när priserna är som lägst.
Det finns flera fördelar med kvartspris för dig som elkund:
- Detaljerad information: Du får mer detaljerad information om din elanvändning, vilket gör det lättare att se när elen är billigast.
- Möjlighet att spara pengar: Genom att anpassa din elanvändning till de tider då elpriserna är som lägst kan du sänka dina elkostnader.
- Nya prisvariationer: Med väderberoende elproduktion kan priserna vara lägst mitt på dagen i stället för på natten. Det innebär att gamla tumregler inte alltid gäller längre.
- Tekniska lösningar: Smarta termostater och appar kan hjälpa dig att optimera din elanvändning, till exempel för smart laddning av bilen.
Så även om det kan verka komplext, finns det många möjligheter att dra nytta av kvartsprisavtal.
Du behöver egentligen inte göra något särskilt. När elbörsen börjar med prissättning varje kvart, kommer ditt timprisavtal automatiskt att övergå till ett kvartsprisavtal. Istället för att ha olika elpris varje timme, blir det olika elpris varje kvart.
Förändringen sker i två steg:
- Första steget: Sedan 1 november 2023 gäller en uppdaterad mätförordning i Sverige. Den innebär att mätning och rapportering av elanvändning ska ske per 15 minuter istället för per timme, om du som kund begär det eller om ditt elavtal har ett pris som varierar över dygnet. Äldre mätare som bara klarade av att rapportera timvärden skulle bytas ut senast 1 januari 2025.
- Nästa steg: I juni 2025 går hela elmarknaden över till 15-minuterspriser, vilket innebär att även elhandelspriserna kommer att uppdateras var 15:e minut.
Därför införs kvartspris på el
Hittills har konsumenternas elförbrukning och elpris mätts och prissatts per timme, men i juni 2025 sker en övergång till att prissätta per kvart i stället. Mätningen ställdes om till kvart i november 2023. Över en timme är upp- och nedgångarna i förbrukningen relativt kraftiga. Resultatet av mätningen blir ett snitt av förbrukningen över hela timmen. När marknaden nu går över
till genomsnitt för varje kvart i stället ger det en bättre precision i prognoserna och därmed en mindre differens mellan tillgång och efterfrågan. Det betyder att varje kvart blir mer precist prissatt, vilket skapar incitament för att förbruka, prognostisera, producera el på ett bättre sätt. Det gör att balansen i elnätet blir bättre, vilket hela samhället gynnas av.
2024-12-17
elmarknaden december 2024
Mitt i advent skakas södra Sveriges elmarknad av elpriser som liknar energikrisen 2022. Kylan och låg vindkraftsproduktion i Tyskland har ökat behovet av kol och gas, vilket påverkar elpriserna kraftigt. Vi ser stora prisvariationer mellan timmar och dygn, och extremt stora skillnader mellan Sveriges elområden.
Den goda nyheten är att köldknäppen verkar bli kortvarig. Mildare temperaturer och mer vind väntas snart, vilket förhoppningsvis sänker elpriserna när julen närmar sig.
Prognos på kort sikt
Den nya flödesbaserade prisberäkningsmetoden, som infördes den 29 oktober, syftar till att använda elnätet mer effektivt och öka överföringen mellan elområden. Det är svårt att veta om prisförändringarna beror på metoden eller andra faktorer som väder och vind. Priserna i elområde 1 har varit högre än i elområde 2 efter införandet,
vilket är ovanligt. Prognosen för kommande veckor pekar mot mildare väder och mycket vind, vilket kan sänka elpriserna. Men den höga prisnivån i södra Sverige förväntas avta när vi närmar oss jul.
Prognos på längre sikt
Trots höga elpriser just nu har priserna på elterminsmarknaden sjunkit, tack vare milda och blöta väderprognoser för vintern och sjunkande bränslepriser. Det finns en stark koppling mellan låg vindkraftsproduktion och höga elpriser, särskilt mellan Tyskland och elområde 4.
Begränsningar i elöverföringen eller låg vindkraftsproduktion i Europa kan påverka priserna negativt, även om vintern blir mild. Långtidsprognoser är osäkra. En kall vinter kan leda till att de nordiska elpriserna närmar sig de tyska nivåerna. Därför kan det vara klokt att binda sitt elpris, särskilt om man är känslig för stora prissvängningar.
De kraftiga prisvariationerna under dygnet förväntas fortsätta, vilket kan ge möjlighet att styra elanvändningen för att minska kostnaderna. Elpriserna har blivit mer väderberoende och därför svårare att förutspå. Situationen är skör. Ett väderomslag mot kallare temperaturer, lite blåst och nederbörd, oförutsedda avbrott i kärnkraftsproduktion,
eller försämrat geopolitiskt läge kan snabbt ändra förutsättningarna och ge markant högre priser. Hos oss på Vimmerby Energi & Miljö AB hittar du ett brett utbud av elavtal, anpassade efter dina behov.
2024-12-12
Sammanfattning av Elpriser och Kapacitetsfrågor i Sverige
Varför är det så stor skillnad på elpriserna i Sverige?
- Norra Sverige: Låga elpriser på grund av god tillgång på vind- och vattenkraft.
- Södra Sverige: Högre elpriser på grund av begränsad överföringskapacitet och påverkan från höga elpriser på kontinenten, särskilt när det inte blåser i Tyskland.
Påverkar den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningen elpriserna?
- Nej, den nya metoden har faktiskt ökat flödena över snitt 2, men det räcker inte för att jämna ut priserna mellan norra och södra Sverige. Elspotpriset har varit lägre i år jämfört med förra hösten, trots kortvariga pristoppar.
Vad görs för att jämna ut prisskillnaderna?
- Svenska kraftnät fokuserar på att säkra elförsörjningen och en fungerande elmarknad genom att investera i nya och uppgraderade ledningar för att öka överföringskapaciteten från norr till söder. Byggande av elproduktion i södra Sverige skulle också hjälpa, men det ingår inte i deras uppdrag.
Kommer elpriserna vara höga hela vintern?
- Det är osäkert och beror på faktorer som väder och vind. För närvarande förväntas förbrukningen minska något och vindkraften öka, vilket kan sänka priserna till helgen.
Finns det risk för effektbrist?
- Ja, driftläget är ansträngt i södra Sverige på grund av lite vindkraft och försenad återstart av Forsmark 3. Karlshamnsverket är i beredskap för att snabbt kunna producera el vid behov.
Kraftigt ökat handelsutbyte med nya metoden
Handelsflödena på dagen före-marknaden har ökat med cirka 30 % från norra till södra Sverige och ännu mer i öst-västlig riktning med den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningen. Detta är mycket mer än under testperioden, där ökningen var cirka 10 %.
Den nya metoden visar på ett effektivare användande av nätet. En hög tillrinning till redan välfyllda vattenmagasin har gjort att vattenkraften kunnat flöda söderut där den behövs som mest, samtidigt som det varit stora överskott i norr.
Den flödesbaserade metoden tillåter större flöden i alla riktningar, vilket är viktigt för att utnyttja väderberoende elproduktion effektivt. Den hanterar också avbrott i stamnätet bättre, vilket är fördelaktigt vid underhållsavbrott.
Under sommaren, när de flesta avbrotten i stamnätet sker, kommer metoden att kunna upprätthålla högre överföringskapacitet med bibehållen driftsäkerhet. Kontrollrummet har fått bättre kontroll på flödena då marknadsutfallet är närmare de fysiska förutsättningarna i nätet.
Det fanns oro för att den nya metoden skulle höja elpriserna kraftigt, men så blev det inte. Testkörningen visade något högre priser i mellersta och norra Sverige, och lägre i södra Sverige. Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan, och den flödesbaserade metoden jämnar ut elpriset genom ökat handelsutbyte.
På kort sikt ser elpriserna ut att vara relativt låga, men bränslemarknaderna är instabila på grund av geopolitisk oro. Om situationen i Mellanöstern förvärras kan priserna snabbt stiga.
Nyheter som påverkar marknaden inkluderar Israels löfte att inte attackera Irans anläggningar, vilket har lugnat marknaden något. Lägre än förväntad inflation i Kina och osäkerhet kring statliga subventioner påverkar också.
OPEC har sänkt sin efterfrågeprognos för olja, och Libyen har återupptagit full oljeproduktion. Europas oljelager fylls på, vilket sänker priserna, medan efterfrågan på kol ökar i Asien inför vintern. För närvarande följer elpriserna prognosen, men det är svårt att förutsäga hur de kommer att utvecklas under vintern 2024/2025. En extremt kall vinter kan leda till stora svängningar i elpriserna, vilket gör det klokt att överväga prissäkring för att skydda sig mot potentiella prisökningar. Elpriserna är väderberoende och svåra att förutspå. Kallare väder, mindre vind och nederbörd, avbrott i kärnkraftsproduktion eller geopolitisk oro kan snabbt höja priserna. Situationen är skör och kräver noggrann bevakning.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning - vad är det?
Den 29 oktober införs en ny metod för att beräkna elkapacitet i Norden, som redan används i många europeiska länder. Syftet är att utnyttja vårt elsystem bättre.
Vad innebär det? Sverige, Finland, Norge och Danmark byter från en gammal metod till en ny som baseras på den faktiska kapaciteten i elnätet. Detta ska förbättra elsystemets prestanda och påverka elpriserna.
Hur påverkas du som kund? Den nya metoden minskar prisskillnaderna mellan olika elområden och länder. För Sverige, som har ett elöverskott, betyder det att mer el kan exporteras till kontinenten, vilket kan höja elpriserna något i vissa områden (1-3), medan priserna kan sjunka lite i område 4.
Bra eller dåligt? Det finns delade meningar om detta, men det viktiga är att vårt europeiska elsystem blir starkare. Trots allt är elpriserna just nu rekordlåga, så en liten ökning borde inte vara alltför påfrestande för svenska elkunder.

Spotpriser vecka 43
Vad styr elpriset?
Elpriser påverkas av många faktorer. Vissa påverkar de rörliga priserna på kort sikt, medan andra påverkar de fasta priserna på längre sikt.
Priserna är kopplade till produktionskostnader och efterfrågan. Kallt väder ökar efterfrågan och låg produktion från vind, sol och vatten höjer priserna. Eftersom vårt elsystem är kopplat till Europa, påverkas vi också av deras elpriser, som ofta är högre på grund av dyra fossila bränslen som naturgas. När det blåser lite, stiger priserna här.
Det är svårt att transportera el söderut i Sverige, vilket leder till högre priser i södra delen. Kärnkraften i södra Sverige hjälper till att stabilisera nätet och sänka priserna. På lång sikt påverkas elpriser mer av råvarupriser och globala händelser än av vädret. När man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är stora idag, men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar de kallare vintermånaderna. Om man vill binda sig en kortare period erbjuder Vattenfall även en vintersäkring.