Marknadsläget

Uppdaterad: 2024-10-25 10:18:25

 

På kort sikt ser elpriserna ut att vara relativt låga, men bränslemarknaderna är instabila på grund av geopolitisk oro. Om situationen i Mellanöstern förvärras kan priserna snabbt stiga.
Nyheter som påverkar marknaden inkluderar Israels löfte att inte attackera Irans anläggningar, vilket har lugnat marknaden något. Lägre än förväntad inflation i Kina och osäkerhet kring statliga subventioner påverkar också.
OPEC har sänkt sin efterfrågeprognos för olja, och Libyen har återupptagit full oljeproduktion. Europas oljelager fylls på, vilket sänker priserna, medan efterfrågan på kol ökar i Asien inför vintern. För närvarande följer elpriserna prognosen, men det är svårt att förutsäga hur de kommer att utvecklas under vintern 2024/2025. En extremt kall vinter kan leda till stora svängningar i elpriserna, vilket gör det klokt att överväga prissäkring för att skydda sig mot potentiella prisökningar. Elpriserna är väderberoende och svåra att förutspå. Kallare väder, mindre vind och nederbörd, avbrott i kärnkraftsproduktion eller geopolitisk oro kan snabbt höja priserna. Situationen är skör och kräver noggrann bevakning.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning - vad är det?

Den 29 oktober införs en ny metod för att beräkna elkapacitet i Norden, som redan används i många europeiska länder. Syftet är att utnyttja vårt elsystem bättre.

Vad innebär det? Sverige, Finland, Norge och Danmark byter från en gammal metod till en ny som baseras på den faktiska kapaciteten i elnätet. Detta ska förbättra elsystemets prestanda och påverka elpriserna.

Hur påverkas du som kund? Den nya metoden minskar prisskillnaderna mellan olika elområden och länder. För Sverige, som har ett elöverskott, betyder det att mer el kan exporteras till kontinenten, vilket kan höja elpriserna något i vissa områden (1-3), medan priserna kan sjunka lite i område 4.

Bra eller dåligt? Det finns delade meningar om detta, men det viktiga är att vårt europeiska elsystem blir starkare. Trots allt är elpriserna just nu rekordlåga, så en liten ökning borde inte vara alltför påfrestande för svenska elkunder.
 

Spotpriser vecka 43

 

Vad styr elpriset?

Elpriser påverkas av många faktorer. Vissa påverkar de rörliga priserna på kort sikt, medan andra påverkar de fasta priserna på längre sikt.

Priserna är kopplade till produktionskostnader och efterfrågan. Kallt väder ökar efterfrågan och låg produktion från vind, sol och vatten höjer priserna. Eftersom vårt elsystem är kopplat till Europa, påverkas vi också av deras elpriser, som ofta är högre på grund av dyra fossila bränslen som naturgas. När det blåser lite, stiger priserna här.

Det är svårt att transportera el söderut i Sverige, vilket leder till högre priser i södra delen. Kärnkraften i södra Sverige hjälper till att stabilisera nätet och sänka priserna. På lång sikt påverkas elpriser mer av råvarupriser och globala händelser än av vädret. När man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är stora idag, men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar de kallare vintermånaderna. Om man vill binda sig en kortare period erbjuder Vattenfall även en vintersäkring.