Vanliga frågor

Uppdaterad: 2021-10-05 10:43:39

Vad är en normal elförbrukning?
För en lägenhet är den genomsnittliga elförbrukningen ca 2 200 kWh/år. För en villa utan elvärme är den ca 5_800 kWh/år. En villa med elvärme förbrukar i genomsnitt ca 20 000 - 25 000 kWh/år.

Vad är en normal vattenförbrukning?
En villa förbrukar i genomsnitt ca 130 – 170 kubikmeter/år.

Vad är en normal fjärr-/närvärmeförbrukning?
En villa förbrukar i genomsnitt ca 15 – 20 MWh/år. Räkna med ca 130 – 200 kWh/år och kvadratmeter (1 MWh = 1_000 kWh) för uppvärmning.

Hur mycket kostar 1 kWh el, med alla avgifter?
Om man bara räknar de rörliga avgifterna (energiavgift, energiskatt, överföringsavgift) så kan du räkna med ca 1 kr/kWh. Om man räknar in även de fasta avgifterna (årsavgift, abonnemangsavgift) så kan du räkna med ca 1:50 kr/kWh för en lägenhet och för en villa utan elvärme. För en villa med elvärme ca 1:20 kr/kWh.

Vad är det för uppsägningstid på mitt elavtal?
Om du har avtal om Vårflodsel och du säger upp det senast 15 februari, så löper det till 30 juni. Har du avtal om rörligt pris så är det tre månaders uppsägningstid (ingen uppsägningstid om du byter till annat avtal hos oss). Om du är avtalslös har du ingen uppsägningstid.

Jag vill slippa pappersfakturor, vad finns för alternativ?
Hos oss kan du välja att få din faktura som e-faktura, autogiro, via Kivra eller via e-post. För företag kan du även få fakturan via Svefaktura. Läs mer om våra fakturaalternativ här.

Jag har tappat bort min faktura, hur får jag tag på en kopia?
Logga in på mina sidor, där hittar du alla dina tidigare fakturor. 

Vad kostar varmvattnet om jag tar ett bad?
Det går åt 0,00116 kWh att värma 1 liter vatten 1 grad. Om man antar att vattnet värms från 7 till 40 grader och badkaret rymmer 300 liter så går det alltså åt 11,48 kWh. Om du värmer med el kostar det ca 13 kr. Värmer du med fjärrvärme kostar det ca 8 kr. Själva vattnet kostar ungefär 7 kr om du är ansluten till vårt vatten- och avloppsnät.

Vad gör jag om min soptunna inte tömdes?
Vänta till dagen efter din ordinarie tömningsdag och felanmäl till oss om den fortfarande inte är tömd. Se "Kontakt" ovan.

Jag har fått en kreditfaktura. Vad gör jag?
Du kan välja på att få pengarna utbetalda till ett bankkonto eller ha dem innestående till kommande fakturor. Hör av dig till oss så att vi vet hur du vill göra. Se "Kontakt" ovan.

Återvinningsstationerna är fulla, när töms dessa?
Dessa sköts inte av Vimmerby Energi & Miljö. Ta kontakt med FTI AB eller gör en felanmälan direkt på deras hemsida

Mina matavfallspåsar är slut, hur får jag tag på flera?
Matavfallspåsar kan du hämta utanför vår entré på Förrådsgatan 2 vardagar kl 7:00-16:00 och på Återvinningscentralen under deras öppettider. För att få påsar av sopbilen, kläm fast en påse i locket så ska chauffören lägga påsarna i kärlet. Sopbilarna har dock ett begränsat antal påsar med sig i bilen så det kan hända att de tar slut under rutten och de har då inte möjlighet att lämna några nya.