Slamtömning
Uppdaterad:
2024-09-11 11:17:28
Vad är en kommunal slamtömning?
Slamtömning av enskilda avloppsanläggningar är obligatoriskt. Det är kommunen som ansvarar för att tömningar utförs och VEMAB utför detta åt kommunen.
För permanentbostäder ska slamtömning ske minst en gång varje år. För fritidsbostäder minst en gång vartannat år. VEMAB ansvarar för att tömning sker automatiskt i samband med den kommunala gemensamhetstömningen. Reglerna gäller både WC (toalett)- och BDT (bad, disk, tvätt)-avlopp.
VEMAB har inga egna slamtömningsfordon utan har valt att handlat upp slamtömningstjänster. För närvarande är det GDL Anläggning och Miljö AB som har uppdraget att genomföra slamtömningar i Vimmerby kommun.
Om du vill beställa extratömning av slambrunnen eller beställa tömning av en sluten tank tar du kontakt med oss på telefon 010-3566 93 00 eller via e-post vimmerby.energi@vemab.se.
Om du behöver en akut tömning vardagar efter kl 13.00 eller helg ringer du GDL Transport på jourtelefon 0492-17820.
Att tänka på vid slamtömning
- Märk ut din slamavskiljare så den blir lätt att hitta. Den får inte heller vara övertäckt eller igenvuxen av gräs.
- Håll vägen fri från grenar och buskar så att slamsugningsfordonet kommer fram.
- Tänk på att inte ha hinder såsom bilar i vägen så att längre slang än nödvändigt behöver dras.
- När tömningen har utförts markerar chauffören med en XXX märkning på din anläggning. Nästa år kommer det att vara en annan kulör på färgen som används
Behöver du inte slamtömning?
Om du inte vill att slamtömning ska ske kan du ansöka om uppehåll i hämtning av slam i maximalt 5 år. Ansökan med redovisning av skäl för uppehåll i hämtning (t ex att huset inte används) lämnas till miljö- och byggnadsnämnden som bedömer om du kan få uppehåll eller inte. Uppehåll kan medges om detta inte äventyrar anläggningens funktion eller medför risk för olägenheter. Ansökningsblankett hittar du på www.vimmerby.se eller beställ via vår kundtjänst på telefon 010-356 93 00. Observera att nämnden kan ta ut en avgift för sin handläggning.
Om du inte längre är ägare till den aktuella fastigheten eller om du anser att du omfattas av någon form av undantag, så meddela omgående oss på e-post vimmerby.energi@vemab.se eller telefon 010-356 93 00.
Avgifter för slamtömning
I Renhållningstaxan framgår alla kostnader kring slamtömning. Du hittar den här.
Kostnaden för en slamtömning beror på flera faktorer:
- Storlek på slamavskiljare.
- Hur lång slang som behöver dras från slamsugningsfordon till slamavskiljare. Upp till 50 meter ingår i avgiften, längd därutöver debiteras.
- För beställd (”budad”) tömning utanför den kommunala gemensamhetstömningen uttas en tilläggsavgift, ”budningsavgift”. Storleken på budningsavgiften beror på hur snabbt slamavskiljaren ska tömmas. Följande alternativ finns:
- Inom 8 dygn
- Inom 1 dygn (Vid beställning fredag eller dag före helgdag så utförs tömningen första vardagen efter helgen.)
- Akut samma dag (Vid tömning akut samma dag så måste beställningen göras innan kl 13:00, detta gäller på vardagar.)
- Jourtömning (Beställning vardagar efter kl 13 samt helg)
- Se ytterligare tilläggstaxor som kan förekomma i renhållningstaxan för Vimmerby kommun.
Debitering
- Avgiften för slamtömning, både gemensamhetstömning och budad tömning kommer på en separat fakturera.
- Vid beställd spolning när slamavskiljaren töms kommer en faktura från VEMAB på slamtömningen samt en separat faktura från GDL som avser spolningen.
Tömningsmetod
För att en slamavskiljare ska fungera på bästa sätt måste slammet tas bort med jämna intervall. Tidigare har det skett genom en heltömning av brunnen.
Med den nya tekniken så sugs slamfasen upp i ett fack i slamsugningsfordonet och vattenfasen i ett annat separat fack. Sedan återförs vattenfasen tillbaka i brunnen med sina mikroorganismer samtidigt som den syresätts. Mikroorganismerna gör så att nedbrytningen i brunnen fortgår även efter tömning.
- Slamtömningen påbörjas och avslutas vid er egen slamavskiljare vilket innebär att vattnet som sugits upp återförs till samma anläggning.
- Det kan se ut som att brunnen inte är tömd men det beror på att brunnen har återfyllts och att det bildats flytslam på ytan vilket är helt normalt.
- För att tekniken ska fungera är det viktigt att inte spola ner t ex bindor, tops, våtservetter, cigarettfimpar, snus eller andra miljöfarliga produkter i toaletten.
- Slutna tankar samt slamavskiljare för enbart bad/disk och tvättvatten (BDT) kommer ej att tömmas med den nya tekniken. Dessa töms på samma sätt som tidigare. Det finns också vissa brunnar som beroende på storlek eller utformning måste heltömmas enligt den gamla tekniken.