Elpriset just nu

Uppdaterad: 2022-03-07 15:56:31

Varför är elpriset så högt?

Innan jul trodde många att elpriserna skulle fortsätta uppåt efter årsskiftet, men så blev inte fallet. Priserna är fortfarande mycket höga men inte alls på samma nivå som de var i december. Januaripriset i SE3 var närmre 45 procent lägre och landade på ca 104,3 öre/kWh. Det kan vi tacka vädret för, i januari blev både varmare och blåsigare än december. I Norden har det också kommit en hel del nederbörd de senaste veckorna. Inte minst i södra Norge där den hydrologiska balansen har varit den lägsta nivån som vi hittills sett men det börjar sakta men säkert förbättras.

Vi hade en positiv utveckling på elpriset under nästan hela februari där det rörliga priset fortsatte falla markant fram tills situation mellan Ryssland och Ukraina uppstod, där framförallt behovet utav Rysk gas är väldigt stort i Europa. De sanktioner som länder i Europa infört med handelsförbud emot Ryssland har genererat en stor osäker på el- och bränslemarknaden och priser på olja, kol och gas är bland de högsta vi sett. Detta resulterar i att vi har svårigheter att räkna fastpriser på el och ibland kan vi inte kunna erbjuda den typen utav produkt alls. Detta har även påverkat prisbilden på det rörliga priset och vi har sett priser i början utav mars som påminner om utvecklingen i december.

Vi vet att det är svårt att välja elavtal, särskilt under dessa omständigheter som präglar elmarknaden just nu. Har du frågor eller funderingar kring ditt avtal eller känner en oro för framtiden och vill ha rådgivning, hör väldigt gärna av er till oss så hjälper vi till!

Vi som lokal aktör erbjuder alltid konkurrenskraftiga avtal med personlig rådgivning. Handla lokalt och låt pengarna stanna i Vimmerby kommun. 

 

Kontakt:
Martin Johansson
Telefon: 0492-76 93 13

Elhandlare Martin