Vimmerby Energi & Miljö AB

2022-04-22

Stora biltvättarhelgen 23-24 april 2022

Biltvättar på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Tvätta bilen i en biltvättsanläggning så skyddar du vår miljö och vårt vatten från skadliga ämnen som finns i tvättvattnet. Varför inte passa på i helgen, 23–24 april, då Stora biltvättarhelgen infaller?

Enligt Svenskt Vatten sker ungefär 15 miljoner biltvättar på gatan varje år. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Vill du värna din närmaste badsjö och vattenmiljö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i din närmaste sjö vilket förstås påverkar vattenmiljön där.

När det är dags att tvätta bilen, så ta en tur till automattvätten eller gör-det-självhallen. Dessa är utrustade med reningsanläggningar som filtrerar bort gifterna innan de når våra sjöar och vattendrag. Då får du både en ren bil och en renare miljö.

Tvätta bilen i en biltvättsanläggning och använd miljömärkta bilvårdsprodukter så gör du en stor insats för miljön!

Läs mer om Stora biltvättarhelgen på Svenskt Vattens hemsida.